torstai 13. syyskuuta 2018

Salamajärven Kansallispuisto-Matkakertomus

Salamajärven Kansallispuisto 25.8.2018 Vaellus ja patikointi.

Syksy näyttää jo ensimmäiset pienet merkkinsä vaikka lämpötila on vielä Elokuun loppupuolella ruhtinaalliset 18 astetta. Retki valmistelut ovat käynnissä Lappajärvellä josta lähdemme
Salamajärven Kansallispuistoon retkeilemään tänään,  Lauantaina 25.8.2018. Otamme retkelle mukaan Äitini jolla on ikää 72 vuotta. Salamajärven puisto on perustettu 1982 ja pinta-alaa löytyy 62 neliökilometriä.
Salamajärven metsiä on hyödynnetty 1600 luvulta alkaen tervanpoltossa. Suuret savotta työmaat myös toivat toimeentuloa asukkaille. Retkikartta: Salamajärven Kansallispuisto

Pyydyskosken laavulla on metsäkämpän rauniot.Salamajärven reitit eivät ole korkeuseroiltansa vaativia mutta polut ovat suurimmaksi osaksi kivikkoisia. Pirunpeltoja elikkä kivipeltoja löytyy useita. Parhaat kivipellot löytyvät heti Ruuhipuron sillan jälkeen.

Pirunpeltoa Salamajärven Kansallispuistossa

Pirunpelto

Jos mieli katsella suuria mahtavia puita, niin sitten suuntana on salamanperän luonnonpuisto tai Koirajoen aarnialue. Muuten täällä on aika tasaista suomaisemaa lampien ja järvien seurana.
Alajärvi-Kyyjärvi-Möttönen. Tätä reittiä ajoimme autolla Salamajärven Kansallispuiston Koirasalmen luontotuvalle. Siinä oli pitkästi lopussa kapea hiekkatie osuus kuoppineen ja irtokivineen.

Hiiliniemen tulentekopaikalla kelopuun halausta.Metsähallitus on alkanut rahastamaan retkeilijöitä viiden euron majoitusmaksulla Koirasalmen telttailupaikalla. Hiiliniemen tulentekopaikalla käymme pyörähtämässä. Komealla paikalla on taukopaikka pienessä niemenkärjessä Koirajärven rannalla.
Tästä lähdemme vasemman käden suuntaan kohti lintutornia. Seuraava etappi on Ruuhilampi tulentekopaikka. Tässä on jännän näköinen kotamallinen pieni puuvarasto jossa on suurehkoja pölkkyjä.
Tulipaikka on korkealla mäellä josta on näkymä Ruuhilammelle. Paikka oli tuttu Ali Leiniön vaellusvideosta jossa hän oli riippumaton kanssa yötä tässä paikassa.

Ruuhipuron silta 


Heti Ruuhipuron sillan ylittäessä tulee näkökenttään valtavankokoinen Pirunpelto suurine kivineen. On hienon näköistä katsella tätä jääkauden aikaansaamaa luomusta. Retkikartta: Pirunpelto kivikko
Kohta saavumme polkuristeykseen josta suoraan menemällä pääsee lintutornille ja oikealle vievä polku menee Heikinjärven rantalaavulle. Laavulta nousee savua. Nuotion äärellä istuu pariskunta makkaranpaistossa. Pari naista valkomustan koiran kanssa ovat
lähdössä ja hetken päästä tänne tulee pieni naisvaeltajien ryhmä.
Meillä oli mielessä pitää taukoa tässä, mutta on liikaa hälinää ja melua. Jatkamme matkaa ja katsomme tuonnempaa jonkun hyvän paikan josssa keitellä teetä ja pannukahvit.
Taukopaikka löytyy Heikinpuron läheltä suon laidassa olevalta kangasmaastosta. Tässä tauko ja lepo on enemmän kuin paikallaan.

Pyydyskosken laavu


Levänneenä ja tankattuna lähdemme reippain askelin kohti Pyydyskosken laavua. Jalka nousee aina mukavan kevyesti tauon jälkeen. Iso ja korkea on laavu Pyydyskoskella. Täältä löytyy Vanha metsäkämpän raunio ihan laavun takaa.  Retkikartta: Pyydyskosken laavu
Tulemme kohta pitkälle suo-osuudelle jossa pitkospuut ohjaavat meidät suoran päähän. Tässä keskivaiheilla vastaan tulee kaksi miestä suurten kantamusten kanssa. Toisella on selässä Savotta 906 Putkirinkka, samanlainen kuin itselläni.
Tämän suon nimi on Pahkaräme.
Palaamme takaisin Koirasalmen parkkipaikalle Koirajärven laitaa myöten. Mukava reissu, paljon uutta nähtävää, suota ja kivipeltoja.

Vaeltajamuori 72 vuotta Salamajärven Kansallispuisto Juoksukilpailu suolla.


Salamajärven Kansallispuisto Gps jälki- vaellus ja eräretki.


Salamajärven Kansallispuisto- Pirunpelto Kivikko.


Salamajärven Kansallispuisto- Vaellus ja eräretki.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti