maanantai 25. kesäkuuta 2018

Muonio Jerisjärvi 19-26.3.2016

Matkalla pohjoiseen: Nokialla käy kiivas kapsäkkien pakkaaminen. On suksea, voidetta, pipoa, hanskaa ja kaikkea muuta joka pitää muistaa ottaa pohjoisen reissulle mukaan. Käynnistämme auton Perjantai iltana ja suuntana on välietappi/yöpaikka Lappajärvellä. Lauantaiaamuna aikaisin ylös ja Opel Astran nokka kohti Muonion Jerisjärveä, jossa meitä odottaa vaatimaton vuokramökki. Ajokeli on ihan hyvä ja matka taittuu jouhevasti, jos ei huomioida vaimon migreenikohtausta kesken matkan.
Olin laittanut aamusella ruokatermokseen satsin hernekeittoa ja siitä nyt ammennan kuumaa soppaa lusikalla suuhun pahimpaan nälkään. Vaimolle ei ruoka maittanut ja hän jatkoi toipumista auton takapenkillä vaaka-asennossa.
Perille päästiin mökin pihaan. Retkikartta:Muonio Jerisjärvi vaatimaton vuokramökki Yleensä olemme Jeriksellä käydesssämme vuokranneet erään järjestön mökkiä, mutta nyt oli varauskirjat ääriään myöten täynnä, ja oli vuokrattava toinen tupa. Kylläpäs oli lunta kovasti tienpenkoissa, reilu metri. Ihmettelimme mökin pihassa ollutta autoa, mutta siitä huolimatta tallustelimme etsimään avainta, joka piti olla laitettuna tiettyyn paikkaan.
Suksetkin oli valmiina hiihtäjää odottelemassa mökin kuistilla. Avainta ei löytynyt vaikka kuinka paikkoja käänsi nurin. Sisälle mökkiin ikkunasta kurkkiessa, näkyi siellä laukkuja lattialla, viinilasit pullo ja katettu pöytä.
Täällähän on jo asukkaita, vaikka ketään ei näkynyt sisällä! Olemmeko tulleetväärälle mökille? Mitä ihmettä! Siitä hiipimällä autolle ja soitto mökin vuokraajalle. Alkoi tässä vaiheessa pukkaamaan tuskanhikeä ja muutama kirosana pääsi ilmoille.
Oli mökki vuokrattu kahdelle samaan aikaan, tosin vuokraaja oli merkinnyt meille varauksen vasta viikon päästä.
Ei hätää mitään, koska saimme toisen mökin ja vieläpä viimeisen päälle varustellun, siihen alkuperäiseen mökkiin verrattuna.

                                          Muonio Jerisjärvi in Finland- Finnish Lapland 2016

Retkikartta:Uusi majapaikka

Sunnuntai 20.3.2016 Muonio Jerisjärvi:

                                          Muonio in Finland -Finnish Lapland- Nature Documentary series 2016

On tästä aamiaispöydästä upea järvinäkymä Jerisjärvelle. Oloksen tuulimyllyt näkyy kaukana horisontissa Keimiöniemen takaa, pyörien omaa verkkaista tahtiaan.
Pakkanen on ollut yöllä kireää, mutta lauhtuu auringon noustessa. Suksen voitelua, pikapidolla ja luostolla mennään täällä erämaassa. Teetä ja kahvia termokseen, eväsleipää runsaalla voi kerroksella. Siinä on hiihtäjän eväät joilla jaksaa jurnuttaa niin ylämäet kuin tasaiset suon reunat.
Pientä kylmänramahtelua on havaittavissa kehossa, kun suksia jalkaan asettelee raikkaassa pohjoisen ilmastossa. Noh, lämpöä kyllä äkkiä kertyy, kunhan on päästy sivakoimaan ladulle.
Ei näy pilviä taivaalla! Aurinko sinkoilee säteitään, jotka heijastuvat valkoisenaan hohtavalta hangelta hiihtäjän kasvoille.
Päivän hiihtoretki suuntautuu Särkitunturille. Mökin pihasta sukset kohti Keimiöniemeä kiertävälle latu-uralle. Hanki kantaa hyvin suksen ja hiihtäjän. Lumen pinta on paikoitellen ohkaisen jään peittämää joka raapii suksen pohjaa rutinan säestämänä. Lumen alla on myös joissakin kohdin vettä kymmeniä senttejä.
Keli on suorastaan upea, eikä tämän parempaa hiihtokeliä ole olemassa. Matka Särkijärvelle on reitin puolesta helppoa tasamaan hiihtoa järven jäällä, lukuunottamatta pientä kannaksen ylitystä matkan varrella.
Retkikartta:Kannaksen ylityspaikka

Särkilompolo järven yli menee latukartan mukaan hiihtoreitti, mutta samalla reitillä näkyi pelkkää moottorikelkan jälkeä ja emme sitten oikoneet tästä kohtaa.

Retkikartta:Oikoreitti

                                           Kartanlukupaikka Särkijärveltä ampumaradan risteyksessä.

Retkikartta:Kartanlukupaikka

                                          Olostunturille päin menossa

Oli siellä ladun varrella muitakin matkalaisia joita ohitimme.
Matkaa teimme Särkitunturille Oloksen puolelta Tammikämpän kautta kiertäen. Ihan uusi reitti meille, vaikka olemme retkeilleet vuosikausia samoilla paikoilla.


Retkikartta:Olos Tammikämppä risteys

Lämpö nousee ja hikeä pukkaa! Helpon järvitaipaleen jälkeen Särkijärven ohitettua, alkaa latu vuorottelemaan nousujen ja laskujen muodossa. Ei vielä mitään rajuja nousuja, mutta sen verran, että saa ylämäessä sauvoja käytellä jo ihan huolella. Kuvaan tätä hiihtomatkaa GoPro Hero4 Black Actionkameralla. Metrisen varren päässä sijaitseva kamera tallentaa maisemaa laajakulmana 2.7K tai 4K moodilla. Vasemmalla kädellä hoitelen suksisauvaa ja oikea käsi hallitsee kameran vartta ja koko kuvaushommaa.

                                          Tunturijärvi risteys Särkitunturille 16 Km.

Retkikartta:Tunturijärvi risteys

Kyllä tulikin matkalle mittaa kun ei menty oikoreittiä pitkin! Särkitunturille vielä 16 km matkaa. Edessä on vielä pitkiä ylämäkiä ja mutkaista laskettelua jäistä latu-uraa pitkin.
Tammikämpälle vain 1,8 km ja siellä on tauko paikallaan.

                                          Tammikämppä

                                          Luusunjärveen laskeva joki

Tammikämpälle saapuessamme, siellä oli rauhallista, vain luonnon äänet seurana, ei ainuttakaan turistia. Kämpän sivuitse virtasi joki, ja siellä tepasteli koskikara laulellen omia laulujaan. Rauha ja hiljaisuus kesti vain sen pienen hetkisen, kunnes paikalle pölähti kasa hiihtoturisteja.

Retkikartta:Tammikämppä

                                          Dipper -Koskikara- Wildlife Dokumentary

Nyt vasta ne kunnon nousut alkoivat! Pitkää jyrkkää ylämäkeä, pieni mutkainen alamäki ja taas noustiin. Latu-ura oli todella jäinen ja paikoitellen roskainen. Jyrkissä mutkaisissa laskuissa sai olla tarkkana ettei mennyt metsään, koska auratessa suksen kantissa ei ollut yhtään pitoa. Kuvaaminen ja laskettelu yhdellä kädellä oli mahdoton tehtävä! Joissain pahimmissa alamäissä asetin kameran, repun lantio ja rintahihnan alle, ja näin pystyi kuvaamaan suhteellisen laadukasta filmiä.
Juuvanrovan autiotupa oli ihan tyhjä turisteista!

Retkikartta:Juuvanrova autiotupa

                                           Maisemaa:Matka jatkuu Juuvanrovan autiotuvalta
                                          Juuvanrovan autiotupa: Matka jatkuu!
                                          juuvanrova autiotupa

Komeat on maisemat tunturin huipulla! Hikeä virtaa, mutta kyllä täällä korkealla kannattaa käväistä ihailemassa maisemia.
Retkikartta:Maisemanäkymää tunturin huipulta

Tee ja kahvitaukoa pidimme Kuusikonmaan autiotuvassa.
Retkikartta:Kuusikonmaa autiotupa

Ulkona auringon paisteessa eväät katosivat nälkäisiin suihin. Autiotupa oli tyhjä ihmisistä.

                                          Kuusikonmaa autiotupa
                                          Evästauko Kuusikonmaan autiotuvalla

Kyllä se Särkitunturi alkaa lähestymään kun vaan jaksaa sauvoilla lykkiä mäkiä ylös. Vallan upeat maisemat avautuu lähestyttäessä tunturin lakea. Lumen peittämät kynttiläkuuset seisovat ylväinä tunturin rinteillä, suuresta lumikuormasta huolimatta.

                                          Särkitunturille noustaan
                                          Kohta Särkitunturin huipulla

Retkikartta:Maisemaa särkitunturilla                                          Kohta on edessä lähes 3 km laskettelua!

                        Särkitunturi lasku! Dangerous downhill skiing-Vaarallinen lasku! Finnish Lapland.

Hiihtoreitti kulkee hiukan tunturin laen sivusta, emmekä käy tällä kertaa Särkitunturin huipulla. Huipulla on tullut käytyä jo monet kerrat aikaisemmin. Pitkä laskettelu odottaa edessäpäin. Kuvaan Hero4 kameralla koko laskun. Kilometrit vain vilistävät verkkokalvolla laskettelun tiimellyksessä. On se vaan mukava joskus mennä välillä pitkiä alamäkiä, vastapainona koville nousuille.

Maanantai 21.3.2016 Muonio Jerisjärvi.
Maanantain hiihtoreissun suunta on Pallaksen tuntureille. Hotelli Pallaksen piha> Nammalakuru> Montellin maja> Paluumatka Vuontisjärven puolelta.
Pakkanen puree 12 asteen voimalla, viiman tehostaessa pakkasen purevuutta.

                                       
                          Pallastunturi-Muonio in Finland -Finnish Lapland- Nature Documentary series 2016

Aurinko paistoi täydeltä terältä, latujen ollessa loistokunnossa ainakin näin alkumatkasta.

Retkikartta:Matkan lähtöpiste

                               


Kynttiläkuuset olivat tiputtaneet suurimmat lumikuormansa ja jäljellä oli enään rippeet. Reitti on tuttu, olemme tästä hiihdelleet lukemattomia kertoja aiemminkin.
Retkikartta:Suo

Matka Nammalakurun kämpälle on melko helppoa hiihdellä. Pitkät palat suon laitaa, jokunen vaativa lasku, vasta lopussa jyrkähkö nousu.


                                           Laturisteys: Hotelli Pallakselta tultu 7 km.

Pallastunturin maisemiin ei kyllästy koskaan, on ne vaan niin upeat nuo Pallaksen kerot. Pakko joskus pysähtyä ja suunnata kamera kohti tunturia, vaikka "ykkösvaeltaja" mennä viuhtasee tasaista matkavauhtia eteenpäin.

Retkikartta:Laturisteys

                                          Tauon paikka

Paikoissa jossa ei tuuli pääse puhaltamaan on lämmin. Keli on kyllä ihanteellinen!
Ei ole tästä kohtaa Nammalakurun kämpälle enään pitkä matka.

Retkikartta: Taukopaikka

                                    Retkikartta:Valokuvan ottopaikka     
                                          Nammalakurun kämpän maisemia

Retkikartta:Nammalakurun autiotupa

Montellin majalle asti latu oli loistavassa kunnossa. Sieltä pitkä lasku Vuontisjärven rantamille. Latu-ura alkaa olla tässä vaiheessa melko jäinen. Reidet joutuivat koville, koska suksen kantti ei tahtonut saada otetta jäisen latupohjan pinnasta, suksen pyrkiessä karkaamaan alta.

Tämä hiihdon loppuosa oli tuskien taivallusta! Tunturin tämän laidan latu ajetaan kerran viikossa Tiistaisin. Koko latu oli umpijäässä! Jo pieni loiva nousu oli vaikea ylittää, koska suksen kanttiin ei löytynyt pitoa yhtään. Alamäet yhtä tuskaa, ajautuminen ladun kallistuksen suuntaan oli tosiasia, vaikka kuinka yritti suksea kääntää vastakkaiseen suuntaan.
Kyllä erämaa näytti taas kyntensä hiihtäjille! Kilometrien pituinen loppunousu kurun pohjaa pitkin ei onnistunut sukset jalassa, oli otettava sivakat ja sauvat olkapäälle ja laitettava jalkaa toisen eteen. Jopa hiihtokenkä tahtoi luistaa ja lipsahdella paikoitellen pahimmissa nousuissa.
Kyllä alkoi olemaan takki tyhjä päästessämme loppulaskuun kohti Hotelli Pallasta. Ei tullut tässä loppumatkasta edes kuvaaminen mieleen, hien valuessa aluspaidan pintaa valtoimenaan. Seuraavalla kerralla täytyy olla tarkempi tuon kierroksen kanssa, ja valita päivä jolloin latukone on käynyt reitillä.

Tiistai 22.3.2016
       Muonio in Finland -Finnish Lapland- Nature Documentary series Wildlife Dokumentary 2016

Tänään ohjelmassa on Keimiötunturin kierros. Matkaa kertyy reilu 20 km. Pakkasta 10 astetta, auringon paistaessa taivaan täydeltä.


Retkikartta:Keimiötunturin kupeella

Hyvin suksi luisti eikä roskia ollut ladulla kuin siellä täällä. Hiihto-osuuden alkupätkä on lievähköä nousua Keimiöjärven kämpälle asti, tosin on siellä myös pieniä alamäkiosuuksiakin joukossa. Ei täällä muita hiihtäjiä paljon tullut vastaan. Alkumatkasta ohitimme hiihtoporukan joka meni melkoisen hidasta tahtia eteenpäin.

                                          Poroaidan jälkeen matka jatkuu

Retkikartta:Poroaidalta matka jatkuu

Keimiötunturi siinä näkyy vasemmalla puolella. On siitä oikaistu omia polkuja lumikengillä ja joskus myös suksilla. Me tyydymme tähän valmiiseen latu-uraan jota on vaivatonta lykkiä eteenpäin.
Tästä kohtaa alkaa reilun kahdenkilometrin loiva nousu kohti Keimiöjärven autiotupaa. Kyllä taas on nautinto huipussaan katsellessa lumen tekemiä taideteoksia luokilleen taipuneissa puunrungoissa. Kuusissa ei ole enään edes lumen rippeitä, koska aiemmin ollut suojakeli ja tuuli on ravistanut lapin puista lumet alas.

                                         Keimiöäjärven autiotuvan edustan tunturimaisemaa

Retkikartta:Kuvaustauko Keimiöjärven autiotuvan edustalla

Kuvaustauko Keimiöjärven autiotuvan edustalla. Tuvalla emme käyneet, koska siellä on tullut poikettua aiemmilla reissuilla. Hiihtäjiä oli siellä ihan kiitettävästi, joten parempi vain jatkaa matkaa.
Keimiötunturi ja Sammaltunturi näkyy tästä järveltä upeina muodostelmina. Seuraava etappi on Mustavaaran autiotupa(Porokämppä)  Matkan varrella on komeita maisemia, eikä tämä osuus ole kovin rankka hiihdellä. Kovin osuus on ennen porokämppää oleva puolen kilometrin jyrkkä nousu, jossa hikeä pyrkii nousemaan väkisin ihon pintaan, kastellen aluspaidan nihkeän kosteaksi.


                                          Mustavaaran laturisteys

Retkikartta:Mustavaaran laturisteys

                                           Mustavaaran porokämppä

Retkikartta:Mustavaaran porokämppä

Kämpällä juomme kahvit ja teet, lisäksi suuhun löytyy repusta leipää ja muuta kastettavaa. Kämpällä ei ole ainuttakaan hiihtäjää, joten saamme rauhassa vallata koko kämpän, jonne ei montaa henkeä kerrallaan mahdu.
Matkan loppuosuus on helppoa hiihdellä, koska edessä on yli 2 km rajua laskua.

         Dangerous downhill skiing-Vaarallinen lasku! gefährliche Abfahrt-опасно вниз по склону

Keskiviikko 23.3.2016.
      Muonio in Finland -Finnish Lapland- Nature Documentary series 2016 vild natur Dokumentary.

Kohti pallasta matka käy tänään. Aurinkoinen päivä taas tiedossa, pakkasen purressa viidentoista asteen voimalla. Kello näyttää kymmentä aamulla, saapuessamme päivän retken lähtöpisteelle Jeriskylän pohjukkaan.
Tästä mökiltä tulee jokunen kilometri ajomatkaa autolla ennen kuin pääsee kuluttamaan suksen pohjaa ihan tosissaan.

                                          Jeriskylästä lähdössä

Retkikartta:Auto parkissa

Mennään Mäntyrovan kämpän ohi vasemmalle kunhan sinne ensin päästään. Latu on juuri ajettu ja suksi luistaa mukavasti.

Retkikartta:Mäntyrovan autiotupa

                                          Mäntyrovan autiotupa

Mäntyrovan kämpällä  pikku pysähdys,kameran kaivamista laukusta ja kuvailua.

                                          Taukopaikka:Torassieppiä kohti nyt mennään.

Retkikartta:Vuontiskoski

Vuontisjoen varrella pidämme evästauon. Joki on laiskasti virtaava matala ja näin keväällä täysin sula joki. Melko lämmin on tässä taukoa viettää, auringon paistaessa lähes pilvettömältä taivaalta.

                                          Vuontiskoski
                                            Jensjoki:Toras-Sieppi
                                          Vuontiskoski


Retkikartta:Jensjoki

Torstai 24.3.2016.
                                          Pallastunturi Finnish Lapland

Retki Pallakselle on tänään tosiasia! Ei ainuttakaan pilveä ole taivaalla, joten päivä on jälleen kerran mainio retkeilyyn.
                                          Pallastunturi näkymiä

Autolla Hotelli Pallaksen pihaan ja sieltä kapuaminen suksilla kohti Pallastunturin huippua. Tuuli alkaa yltymään ylöspäin noustessa, mutta hyvä ja lämmin vaatetus pitää vilut loitolla. Käyn likellä Pyhäkeron huippua, josta näkymä on mahtava!
Aika kuluu kuin siivillä, ja kelloa vilkaistessa huomaan että on lähdettävä kohti hotellia pikimmiten, koska vaimo tulee kohta autolle omalta hiihto reissultansa.
Ei ole helppoa alaspäin meno! Tunturin kyljen on tuuli piiskannut kovaksi, jossa suksi ei tahdo saada otetta ja pitoa riittävästi.
Loivasti vaan rinnettä alas, ja käännös toiseen suuntaan. Matkaa tulee paljon tällä tavalla, mutta suksi kyllä kulkee välillä jopa liian lujaa.

                                           Vapaalaskijat kipuamassa Pallastunturiin

Muutama vapaalaskija kihnuttaa kohti Pallaksen huippua nousukarvojen avulla. Tuossa hommassa kunto kasvaa, kun ei tarvitse hissillä ylös nousta.

Välillä kämpille lepäilemään ja teen keittoon. Iltapäivällä menen kuvaamaan Keimiön Kalamajoja. Mukava keli hiihdellä pitkin Jerisjärven pintaa, ladun ollessa mainio.

Perjantai 25.3.2016.
Viimeinen hiihtopäivä taas koittaa! Aika se kuluu nopeasti täällä tuntureiden keskellä. Pientä lumisadetta ja raskasta tummaa alapilveä näyttää tänään tulevan. Jerisjärven jäälle on taas ohjattava suksen kärjet jos meinaa tämän päivän reissun tehdä.
Tunturinvierimaan lenkki on tavoitteena tänään. Koko viikko on ollut kelin puolesta mainio, auringon paisteineen. Nyt on taas aika ottaa vastaan lunta niskaan. Tälläistä se on täällä Lapissa, sään vaihteluineen.


Ykköshiihtäjällä on kiire! Jeriskylän jälkeen katselen maisemaa, hiihtotahdin ollessa rauhallinen. Vaimo sen sijaan painaa kieli pitkällä menemään ladulla kiivasta tahtia. Menkööt omaa tahtiaan, minä katselen luontoa.
Tätä samaa reittiä olemme kävelleet ja hiihtäneet lukuisia kertoja. Upeaa kangasmaastoa, harmaiden suurten kelopuiden valtakuntaa. Osaan kuusten latvoista on jäänyt valtavan suuria lumikokkareita, vaikka tuuli ja suojakeli ovat pääosin lumet puista pudottaneet. Näitä eri muotoisia lumitaide teoksia katselen ihmeissäni. Ei tässä ole mihinkään hoppu!


Retkikartta:Tunturinvierimaa
Tunturinvierimaan kuntolatu on mutkainen nousuineen ja laskuineen. Pituutta tällä hiihtolenkillä on 3 km. Poikkean välillä ladun ulkopuolella katselemassa suuria ja erikoisen muotoisia puita. Ohkaisten koivujen latvat ovat taipuneen lumen painosta maahan, muodostaen metsään kaaria. Tuolla on hankalaa liikkua näillä kapeilla suksilla, koska lunta on aika lailla paljon, ja se painuu suksen alla.

                                   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti